Boosting Bike - 2014

Gebruikersavatar
ludo_nws
Site Beheer
Berichten: 137
Lid geworden op: 05 Okt 2017, 09:45

Boosting Bike - 2014

Berichtdoor ludo_nws » 16 Dec 2017, 21:28

Afbeelding

Boosting Bike is een spel uitgebracht door Jos Noben (Antwerpen) in 2014. Het verdient zeker een plaats in het rijtje wielerbordspellen. Jos heeft zijn jarenla
nge passie in het spel gelegd en dat merk je. Op het eerste gezicht zittten er wat rare spelmechanismen in, maar ze werken wel en zorgen ervoor dat er een “peloton beleven “ is. Vele spelllen hebben daar een probleem mee. Door de aparte insteek onderscheid het zich duidelijk van de andere spellen die bestaan en dat is een verdienste op zich.

Er zijn 2 versie van het spel (zie http://www.boostingbike.com). Een basisversie met een bord van 60 x 46 cm die geleverd wordt met de klassiek plastieken bordspelrennertjes die in vele spellen te vinden zijn. Maar daarnaast is er ook een luxe-versie met een groot speelbord 120 x 46 cm en geleverd met prachtige geschilderde renners van het merk Roger. Het laat het spel echt mooi ogen!

Het spel moet gespeeld worden met 4 ploegen van 4 renners. Ben je met minder dan 4 spelers dan moet iemand meer ploegen pakken. Je kan het ook solo spelen.

Het spelbord stelt 1 type koers voor. Een vlakke omloop waar rondjes worden gereden. Het zou een criterium of een kermiskoers kunnen zijn. Hellingen, kasseien en dergelijk komen er niet in voor.

Het spel gebruikt ook speciale dobbelstenen (met zwarteen rode punten) die speciaal voor dit spel werden gemaakt. De waarden op de dobbelstenen gaan van 1 tot 3 in stappen van een half punt.

Zonder de regels in detail uit te leggen toch een tipje van de sluier: De renners worden op de witte streepjes op de zwarte punten gezet. Een half gerold punt geeft een diagonale beweging, een vol gerold punt een beweging naar voor of diagonaal.

De speelvolgorde is ook makant. Niet volgens de positie in de koers of volgens de plaats van de spelers aan tafel. Nee er is een kleuretabel op het bord die de spelvolgorde bepaalt en ook bepaalt in welke fase van het spel je zit.

Bij een spelbeurt gaan eerst de twee eerste renners van een ploeg bewegen, dan de twee laatste. Als zo alle 16 renners bewogen hebben is er een fase die “boosting” genoemd wordt. Renners kunnen hier voordeel uit hun positie halen om bijkomend vooruit te gaan. Renners die op een zwart punt, diagonaal achter renners op een witte lijn staan kunnen 1 vakje vooruit. Komen ze opnieuw in dergelijke situatie dan mogen ze nog vooruit. Gebeurt dit bij een ploegmaat dan kan je zelfs 2 vakjes vooruit. Deze regel is een interpretatie van het “in het wiel zitten” en het voordeel datje daarmee hebt.

Na deze boosting fase is er een andere fase die “peloton” genoemd wordt waarin bepaalde groepen renners, weer afhankelijk van hun positie nog extra mogen vooruit gaan. Deze regel lijkt op het eerste gezicht raar, maar hij zorgt er wel voor dat er en “peloton” blijft bestaan.

Samengevat kunnen we zeggen dat dit een uniek en origineel spel is. Er zitten realistische en soms minder realistische regels in . Maar vooral een mechanisme dat niet in andere spellen voorkomt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Wat is nu het belangrijkste? Hard trappen of goed nadenken? :?

Terug naar “Spellen uit België”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast